De 7-3-1 regel in retail, een gouden regel
Als superklant ondersteunt Saskia Lips sinds 2000 individuele winkels en retailketens in alle branches om zich zo goed mogelijk te richten op de klant. In haar boek ‘Komt een klant bij de kassa‘ vertelt ze over de gouden regel die ze gebruikt in retail, de 7-3-1 regel. Maar wat heb je aan deze regel? En hoe werkt dat in retail in de praktijk?
Zoals Saskia Lips zelf aangeeft zit er heel veel psychologie in haar verhaal. En dan met name gedragspsychologie. De 7-3-1 regel is een heerlijke regel die naast in retail, ook kan worden toepast in het bedrijfsleven. Aan de hand van een praktisch voorbeeld lichten we toe hoe jij de regel kan toepassen in je winkel(s).
De ‘7’
De zeven die staat voor het aantal voorwerpen, objecten, wat een mens in één keer kan waarnemen. Dus wanneer je zeven voorwerpen op tafel legt, dan kan je met één blik die zeven voorwerpen zien. Wanneer er acht worden neergelegd, dan zal je mind gaan groeperen.
Dit is heel eenvoudig uit te leggen aan de hand van telefoonnummers, want hoe zie je die dan? Die bestaan vaak uit tien cijfers. Dat kunnen we in één keer zien maar dat is erg lastig, dus wat gaan we dan doen? We zetten er een streepje en puntjes tussen en dan kunnen we het weer eenvoudig lezen. Dus ‘7’ staat voor wat je met één waarneming kan bevatten.
De ‘3’
De drie staat voor de onderdelen waar je ook oprecht in geïnteresseerd kunt zijn, of waar je ook echt mee bezig kan zijn. Dat betekent dus dat er van de eerdere ‘7’ er vaak maar drie zijn die jou actief bijblijven.
De ‘1’
De één staat voor één ding die je mensen maar kunt laten doen.
De gouden retail regel in de winkel?
Als retailer wil je er natuurlijk alles aan doen om de beleving van de klant in jouw winkel zo aangenaam mogelij te maken. We keren even terug naar de winkel en lichten de ‘gouden regel van 7-3-1’ toe aan de hand van een voorbeeld in de praktijk. Je zult ze vast wel kennen, de middenconsoles met artikelen.
In veel winkels vind je zulke middenconsoles terug waar dan bijvoorbeeld truien en broeken en vaak zelfs talloze andere artikelen worden opgelegd. Als je wilt dat de klant het overzicht behoudt in je winkel(s), en wilt dat de klant je aanbod gezien heeft, dan zouden er in praktijk niet meer dan zeven producten kunnen liggen, want je klant kan toch niet meer waarnemen.
Niet alleen maar kijken naar wat kunnen we doen? Misschien ook wel, wat moeten we níet meer doen?
Dus less is more in retail?
Ja, in feite wel. Maar hierbij is het cruciaal dat je hier steeds naar kijkt vanuit het concept, waar je winkel voor staat. Dus stel jezelf voortdurend de vraag of je acties je concept versterken of verzwakken vóór de consument. En alles wat je doet waardoor de consument gaat twijfelen, plots met natwijfel zit of een verkoopdrempel inbouwt of wat dan ook. Dat zijn allemaal redenen voor klanten om niet meer terug te komen.
En dáár is volgens Saskia Lips nog heel veel te behalen is voor winkels:
Niet alleen maar kijken naar wat kunnen we doen in retail ? Misschien ook wel, wat moeten we níet meer doen?
Het volledige interview met Saskia Lips gepresenteerd door Retail Koplopers kun je hier bekijken:
Aan de hand van hapklare insights, interviews en whitepapers willen we jou met Retail Koplopers de tools geven om jouw retail beleving én bottomline naar een volgend niveau te tillen.
Dit vind je misschien ook leuk
Gerelateerde berichten