De elektriciteitswerken van Johan
“Johan krabt zich achter de oren in de doe-het-zelfzaak. Hij dacht snel wat contactdozen te halen maar er liggen er onvoldoende in het rek. Hij wendt zich tot de digitale kiosk en scant de barcode. Inderdaad, slechts twee 2 stuks voorradig, maar in andere vestigingen liggen er wel meer. Hij bladert door het gamma. Misschien moet hij wat meer dubbele en driedubbele contactdozen voorzien. Hij selecteert op de kiosk een aantal contactdozen en de bijhorende afdekplaatjes. Ziezo, hij heeft voor 63,5 euro materialen gekozen. Hij bevestigt en scant vervolgens zijn klantenkaart. Thuis leveren of afhalen, vraagt de kiosk. Johan is zelden thuis en kiest voor afhaling in deze winkel. Hoe wil hij verwittigd worden? Hij klikt op SMS. Zijn gsm-nummer verschijnt ter controle en hij klikt op OK. Op het scherm verschijnt de boodschap dat zijn bestelling pas verwerkt wordt nadat deze betaald is aan de kassa. Johan loopt nog even door de winkel en kiest wat inbouwspotjes. Hij overhandigt de kassierster de artikelen en zijn klantenkaart en vermeldt zijn openstaande bestelling. Ze roept die op in zijn klantenaccount. Johan rekent alles samen af met bancontact. Morgen zal hij alvast de verlichting installeren en de gaten voor de contactdozen vergroten, zo is volgende weekend alles snel geïnstalleerd. “
Fictie of onbetaalbare technologie? Helemaal niet. Zo’n slimme kiosk is eigenlijk vergelijkbaar met een webshop IN de winkel, alleen ziet het er misschien wat anders uit en kunnen de mogelijkheden wat verschillen. In sommige gevallen mag de klant zelf de kiosk bedienen, in andere winkels is het eerder een plaats waar een verkoper samen met de klant producten opzoekt en bestelt.
PRAKTISCH :
Een kiosk moet toegang hebben tot artikelgegevens, foto’s, prijzen, (winkel) voorraden, etc. Een koppeling met je webshop- en kassasysteem is aan te raden. Bij voorkeur bevinden al deze gegevens zich in één database, en worden ze vanop verschillende locaties geraadpleegd.
DENK ERAAN :
- Voorzie de nodige visuals in de winkel zodat de klant met zijn vragen naar de kiosk wordt gelokt. Een kiosk moet intuïtief zijn, anders wordt hij niet gebruikt.
- Een (vaste) scanner is zeker aan te raden omdat de klant vaak met een artikel in de handen staat op het moment dat hij zich tot een kiosk wendt. Zo hoeft hij geen zoektocht op te starten doorheen je catalogus, maar kan hij gewoon de barcode scannen. Deze kan ook gebruikt worden voor klantenkaarten, kortingsbonnen, etc.
- Om te vermijden dat je bij elke kiosk een betaalterminal moet plaatsen, laatje de klanten best afrekenen aan de kassa. Met de opkomst van mobiele betaalsystemen wordt afrekenen aan de kiosk in de nabije toekomst heel normaal.
- Net als bij een webshop, is het interessant om bijhorende artikelen en promoties onder de aandacht te brengen. Zo vergroot je de kans op upselling.
Je las een hoofdstuk uit “Wie niet Web is, is gezien – Praktijkgids voor retailers in het internettijdperk”
Terug naar de inhoudsopgave met alle hoofdstukken.
Wie niet web is, is gezien.
Met de gids ‘Wie niet web is, is gezien’, geschreven door Peter De Ranter, willen we graag omnichannel retail verduidelijken aan de hand van praktijkvoorbeelden, aangevuld met nuttige tips om je winkel te wapenen voor de toekomst.
Ja, ik wil een gratis exemplaar
Dit vind je misschien ook leuk
Gerelateerde berichten