Webshop regels, wettelijke verplichtingen en praktische tips
Het aantal webshops blijft groeien en daarmee ook het aantal controles door de economische inspectie. Maar wat zijn de webshop regels nu eigenlijk, wat is het ODR platform en aan welke wettelijke verplichtingen hoort je webshop te voldoen?
In dit artikel lichten we kort even toe wat de regels zijn en vind je voorbeelddocumenten die je kunt downloaden om (als voorbeeld) te gebruiken op je webshop.
We maken binnen de webshop regels een onderverdeling tussen wettelijk verplichte vermeldingen, algemene voorwaarden, privacy policy, het modelformulier voor herroeping en een doorverwijzing naar het ODR platform.
Verplichte bedrijfsgegevens op je webshop:
- De handelsnaam van je zaak
- Het geografisch adres van je maatschappelijke zetel (of het adres waar de bezoeker jou kan terugvinden)
- Je ondernemingsnummer
- Je telefoonnummer en e-mailadres
In het geval van een vennootschap ben je tevens verplicht om het woord “rechtspersonenregister” of de afkorting “RPR” gevolgd door de vermelding van de zetel van de rechtbank van het rechtsgebied waarbinnen de vennootschap haar zetel heeft te vermelden.
Belangrijk hierbij is dat deze informatie permanent en gemakkelijk toegankelijk is voor je klant, liefst in één klik en ideaal gezien onder de rubriek ‘Contact’. Je zou deze gegevens bijvoorbeeld ook in de footer van je webshop kunnen zetten, zo zijn ze zelfs zonder klik vanop iedere pagina beschikbaar.
Disclaimer:
Niet alleen voor je bezoekers maar ook voor jou is dit belangrijk en noodzakelijk om je bedrijf te beschermen tegen mogelijke aansprakelijkheden. Er kunnen bijvoorbeeld kleine foutjes in de webshop zijn geslopen.
- Een voorbeeld disclaimer kun je hier downloaden
- Verwijzen naar de disclaimer doe je best vanuit de footer van je webshop zodat deze vanop elke pagina beschikbaar is
Privacy Policy:
Een webshop verzamelt van nature order – en klantgegevens en dat is privacygevoelige informatie. Hierdoor ben je verplicht om een privacy policy te plaatsen op je webshop die informatie bevat over wat er met de verzamelde gegevens van de bezoekers wordt gedaan.
- Een voorbeeld privacy policy kun je hier downloaden
- Verwijzen naar de privacy policy doe je best vanuit de footer van je webshop zodat deze vanop elke pagina beschikbaar is
Algemene voorwaarden:
Van een webshop wordt er logischerwijs iets meer verwacht. Gezien je hier effectief iets verkoopt ben je wettelijk verplicht om algemene verkoopsvoorwaarden op je webshop te vermelden.
- Een voorbeeld algemene voorwaarden voor webshop kun je hier downloaden
- Verwijzen naar de disclaimer doe je best vanuit de footer van je webshop
Herroepingsrecht:
Beschikken je klanten over een herroepingsrecht en heb je dat vermeld in je algemene voorwaarden? Dan moet je tevens een modelformulier voor herroepingsrecht beschikbaar stellen.
- Een voorbeeld modelformulier herroeping kun je hier downloaden
- Verwijzen naar dit document doe je vanuit de rubriek ‘Herroepingsrecht’ in je Algemene voorwaarden
ODR Platform:
Elke onderneming die in de Europese Unie gevestigd is en goederen verkoopt via het internet, moet de consument informeren over het bestaan van het Online Dispute Resolution-platform (dit is een internetplatform opgericht door de Europese Commissie met als doel geschillen voortvloeiend uit ecommerce buiten de rechtbank op te lossen).
Op je webshop moet je een elektronische link naar dit ODR-platform voorzien en deze link moet voor de consument gemakkelijk toegankelijk zijn. Je footer is een geschikte plaats omdat deze dan vanop elke pagina van je webshop beschikbaar is. Heb je een rubriek ‘Klantendienst’ of ‘Wettelijke vermeldingen’? Dan kan je de link ook hier vermelden. Het volstaat niet dat de link louter in de algemene voorwaarden wordt vermeld.
- De link naar het ODR platform: https://ec.europa.eu/odr
Besluit webshop regels:
De verkoop aan de consument via het internet is streng gereglementeerd waarbij het als website eigenaar vooral belangrijk is om transparant te zijn naar je bezoekers en deze webshop regels zijn er zowel om jou als de consument te beschermen.
Is dit écht allemaal nodig? Zeer zeker wel. Wanneer je de webshop regels niet respecteert neem je het risico dat je webshop offline wordt gezet wanneer bij een controle blijkt dat je niet in regel bent met de wetgeving. Daarnaast zijn er geldboetes die enorm kunnen oplopen, bijvoorbeeld wanneer het besluit is dat je je bezoekers bewust wilt misleiden.
Via deze link kan je het Wetboek raadplegen en vergeet niet deze 3 belangrijke tips:
1. De informatieplicht is enorm streng dus kies altijd het zekere voor het onzekere. Vermijd kleine lettertjes en moffel geen voorwaarden weg.
2. Gebruik andere webshops niet als referentie. De laatste wetgeving is uit 2014 en er zijn heel wat webwinkels die (nog) niet voldoen aan alle regels.
3. De documenten in deze blogpost zijn voorbeeld documenten. Nadat je deze hebt aangepast en voor je deze live publiceert op je webshop, laat je deze best nog even controleren door een jurist.
Dit vind je misschien ook leuk
Gerelateerde berichten