Een gebruiksvriendelijke webshop op basis van data
Het is de kunst om gebruikers zo snel mogelijk te begeleiden naar wat ze zoeken om zo de verkoop zo gemakkelijk mogelijk te maken. De ecommerce shopper verwacht steeds meer gemak, als ze te lang moeten zoeken of wachten ben je ze kwijt.
We zien een duidelijke versnelling in de online verkoop en het aantal retailers die starten met een eigen webshop. De opzet vraagt enige aandacht maar hier kan je de daaropvolgende maanden, jaren de vruchten van plukken. Hoe je als retailer het meeste uit je webshop kan halen vertellen we je hieronder aan de hand van een aantal tips en inzichten.
Meer verkeer op je webshop
Net zoals bij je winkel start alles met je klanten bereiken en ze naar je webshop te sturen. Het maken van relevante content rond je aanbod kan je online aanwezigheid sterk verbeteren. Deze content kan je optimaliseren voor Google met onze SEO tips. De volgende stap is de bezoekers om te zetten naar kopers: de conversie.
Productinformatie en conversie
Op je webshop is er geen winkelmedewerker die de klant meer informatie kan geven over je producten, daarom is het steeds belangrijk dat je product data zo volledig mogelijk is. Dit zal ook een positieve invloed hebben op je SEO en vindbaarheid in Google. Je klant zal minder snel online kopen bij jou als hij te weinig informatie over het product krijgt. Verder zal goede product data ervoor zorgen dat de gebruiker specifieker kan filteren in assortiment en zo opnieuw sneller vindt waarnaar hij opzoek is.
De balans tussen uitstraling en gebruiksvriendelijkheid
Het is steeds moeilijk om een goede balans te vinden tussen een gebruiksvriendelijke webshop en een mooie uitstraling die bij je merk past. Meestal zal het primaire doel van je webshop zijn om zoveel mogelijk te verkopen en een aanvulling te zijn op je winkel en merk. Probeer steeds bij het aanmaken van nieuwe content of wijzigen van je webshop een aantal vuistregels in het achterhoofd te houden.
Contrast en leesbaarheid
Voldoende contrast zorgt ervoor dat je webshop voor alle gebruikers, van jong tot oud slechtziend of zelfs kleurenblind duidelijk is. Hiervoor kijken we naar de WCAG-richtlijnen. Deze richtlijnen werden opgesteld na wereldwijd onderzoek met organisaties en alle type gebruikers. Een minimum contrast van niveau “AA” wordt aangeraden voor alle websites. Overheidssites zijn bijvoorbeeld verplicht dit minimum contrast van niveau “AA” te hanteren. Contrast kan je eenvoudig nakijken met verschillende online tools. Hier zal je soms moeten kiezen tussen voldoende contrast of het vooropstellen van je huisstijl met mogelijk minder verkoop.
Lettertype en uitlijnen
Algemeen wordt gesteld dat een schreef lettertype (de krulletjes/haakjes bij de uiteinde van letters) best wordt gebruikt voor print toepassingen en een schreefloos lettertype voor digitale toepassingen. Vergelijk maar eens het lettertype van boeken of kranten met dat van websites. Dit is omdat deze beter leesbaar zijn op de bijhorende toepassingen. Dit wil niet zeggen dat je een schreef lettertype niet kan gebruiken op je webshop, je beperkt dit wel beter tot een enkele titel. Vanaf je meerdere lijnen tekst hebt gebruik je best een schreefloos lettertype om de leesbaarheid en scanbaarheid van je tekst te bevorderen. Verder zal dit ook meer rust brengen voor de gebruiker.
Naast het juiste lettertype voor web aligneer je tekst best links uit. Hier kan je ook eenvoudig de vergelijking maken met boeken of kranten. Hier zal je zien dat tekst altijd links wordt uitgelijnd, dit is natuurlijk niet zomaar. Studies tonen aan dat dit het lezen eenvoudiger maken voor de lezer omdat je oog steeds vanaf hetzelfde punt start aan de volgende zin in plaats van dat het beginpunt steeds verspringt. Je kan natuurlijk tekst centreren op je homepage, maar beperk dit tot een enkele lijn of titel.
Hiërarchie & Focus
Wat is het belangrijkste op deze pagina en is dit duidelijk voor de bezoeker? Deze vraag moet je jezelf steeds stellen bij het opbouwen van je webshop. Door te variëren in kleur, grootte en de lettertype variant (regular / medium / bold) kan je een duidelijk verschil maken tussen hoofdtitel, subtitel en tekst.
Ben je een prijs speler? Dan moet je prijs misschien een beetje groter staan en in bold. Zet je meer in op merken, misschien moet dit dan meer aanwezig zijn op je pagina. Dit kan je doortrekken op je verschillende content pagina’s. Welke informatie is het belangrijkste en wat moet de klant zeker zien? Maak dit dan ook visueel zichtbaar.
Je webshops op mobile
We zien steeds meer webshops waar meer dan 50% van de gebruikers via een mobile device shopt. Bij het opzetten van je webshop starten we daarom vaak vanuit een ‘mobile first’ principe, hier kijken we eerst naar hoe de content opgezet wordt op een smartphone en vervolgens adapteren we dit naar de desktopversie. Bij het aanmaken van nieuwe content, controleer dan steeds of alles ook goed leesbaar en vindbaar is op de mobiele versie. Dit zal naar de toekomst toe zeker nog belangrijker worden.
Dit vind je misschien ook leuk
Gerelateerde berichten