Tips en tricks voor omnichannel retail en het laatste retailnieuws

Je eigen winkel vergeten, kan dat? en verdubbel je verkeer - Tilroy

Geschreven door Vincent Gaillard | maart 21

Bij het uitwerken van een communicatieplan denkt de gemiddelde retailer aan alle mogelijke online kanalen en ook aan events en printadvertenties. De winkel zelf? Die vergeten sommige retailers vreemd genoeg een beetje. Klanten die op je winkel afstappen, hebben al interesse in je zaak, dus die slag heb je al gewonnen. Met de juiste boodschap op de juiste plaats, help je ze verder met hun zoektocht naar de ideale outfit of het product dat ze nodig hebben. Hier volgen 4 tips die je snel kan toepassen om je winkel optimaal te benutten om de klant te laten kopen.

 

1. Etalage

 

Bekijk je etalage als één grote billboard in 3D. Overdag dient je etalage om voorbijgangers in je winkel te lokken. Zorg er daarom voor dat de klant zich herkent in je producten en je de motivatie bij hen opwekt om naar binnen te gaan. Je toont niet alleen, je prikkelt.

 

Buiten de openingsuren kan je ze natuurlijk ook nog steeds warm maken voor je producten. Is je winkel afgesloten met een luik? Gebruik dan het luik om prikkelende reclame te maken in plaats van dat je winkel een lelijke grijze vesting is. Dat kan door er informatie op aan te brengen, een productieproces of een mooie afbeelding van wat je verkoopt te tonen. Tegenwoordig kun je zelfs bewegende beelden projecteren als extra lokker.

 

Is je winkel afgesloten met een luik? Gebruik dan het luik om prikkelende reclame te maken

 

Is je etalage niet aan het zicht onttrokken, zorg er dan voor dat de klant toch kan reageren op je etalage, bijvoorbeeld door de aankoop op je webshop gemakkelijk te maken. Denk maar aan een QR-code bij de producten of op de etalage. Je kunt daar zelfs een spel van maken waarbij de klant de plaatjes moet matchen en aangemoedigd wordt om nog meer te scannen.

 

Denk bijvoorbeeld aan de scan van een code van een product waarbij de klant kan raden hoeveel het product kost. Schat hij te hoog, dan kun je hem verrassen met een lagere prijs. Schat hij te laag, dan kun je de kwaliteiten van het product onder de aandacht brengen.
Minstens moet je je webshop vermelden.

 

 

 

2. In de winkel

 

De Kiosk

Een kiosk in de winkel geeft je de mogelijkheid om meer variatie in je winkel te tonen zonder de verkoopoppervlakte te moeten uitbreiden. Klanten kunnen op de terminal zelf in de voorraad checken of het product ook in een andere kleur of hun maat beschikbaar is. Hebben ze nog vragen over een artikel of willen ze het bestellen? Dan kan een verkoopmedewerker gemakkelijk de verkoop afronden.

 

 

Directe link naar de webshop

Ook als je geen kiosk inricht in de winkel mag je de kans niet laten liggen om je webshop onder de aandacht te brengen. Dat kan op displays, in de paskamer en bij de rekken. De bedoeling is om de reflex te kweken dat de klant zelf even checkt of het product in de juiste versie of maat beschikbaar is op de webshop als dat in de winkel niet meer het geval is. Het is een winnende tussenvorm tussen weglopen en het aan een medewerker vragen.

 

Social media-teller

Onderschat de impact van een sociale media-teller niet. Je kent ze wel, die numerieke displays die aangeven hoeveel sociale media-volgers een zaak heeft. Je zou ervan versteld staan hoeveel mensen op de “Like” knop drukken om gewoon een plaatje te zien omslaan.

 

 

 

3. Aan de kassa

 

Verkopers aan de kassa kunnen door hun rechtstreeks contact met de klant gericht informatie meegeven op basis van een aankoop. Koopt de klant een regenjas? Dan kan je verwijzen naar je online blog die uitlegt hoe je zo’n regenjas het beste onderhoudt. Dat is voor de klant misschien wel een reden om zich in te schrijven op je nieuwsbrief. Dit vergt natuurlijk wel training van je personeel. Vanzelf zal het niet gebeuren.

 

Verkopers aan de kassa hebben een rechtstreeks contact met de klant en kunnen gericht informatie meegeven op basis van een aankoop.

 

Op het kasticket kan je extra informatie over je webshop kwijt. Je kan je klant er ook aan herinneren dat hij zijn loyalty-punten online kan terugvinden. Schaf daarom altijd een kassasysteem aan dat dit faciliteert.

 

 

4. Na de aankoop

 

Op het e-ticket staan de gekochte artikels met een directe link naar je webshop. Als je daar dan bijkomende artikels toont, bijvoorbeeld zaken die in de aanbieding zijn, laatste-kansartikelen of accessoires stimuleer je upselling via e-commerce. Tegelijk creëer je een gewoonte om op je webshop te bestellen.

 

 

Maak het gemakkelijk voor de klant en probeer hem meteen in te pakken in de sfeer van je winkel.

 

Het is gebleken dat die eerste bestelling de grootste stap vergt. Maak het dan ook gemakkelijk voor de klant. Ook kan je bij het samenstellen van de e-tickets evenementen aankondigen. Zo kan je je klanten verder inpakken in de sfeer van je winkel en word je met die klant omniconnected.