Tips en tricks voor omnichannel retail en het laatste retailnieuws

Wanneer wordt een cadeaubon omzet? - Tilroy

Geschreven door Peter De Ranter | september 29

Indien je cadeaubonnen uitgeeft in je zaak, is het belangrijk even stil te staan bij volgende vraag: “Wordt een cadeaubon omzet op het moment dat je hem verkoopt of op het moment dat hij wordt gebruikt?” 


Een cadeaubon was voorheen geen ‘goed’. Je ontving wel geld in ruil voor de bon, maar boekhoudkundig was er geen sprake van een ‘verkoop’. Een cadeaubon ‘verkopen’ was een financiële transactie waarbij je betaalmiddelen ruilt. Je klant ruilt geld voor een bon waarmee hij enkel in je winkel kan betalen. Een cadeaubon mocht dus niet geboekt worden als omzet, maar als voorschot. 

Pas op het moment dat de klant de bon gebruikte als betaalmiddel in je winkel, was er sprake van een verkooptransactie. Die verkoop moest wel als omzet geboekt worden.

 

 

Wat is er veranderd sinds 1 januari 2019 inzake cadeaubonnen?

 

Richtlijn 2016/1065 werd op 1 juli door de Europese Commissie goedgekeurd. Deze richtlijn bepaalde de regels voor de overdracht en inwisseling van vouchers en uniformeerde de btw-behandeling van vouchers tussen de verschillende lidstaten van de Europese Unie.

 

Bij vouchers kunnen we altijd twee momenten onderscheiden: de verkoop van de voucher en de betaling met de voucher. De nieuwe regeling beschouwt die twee momenten niet langer als twee verschillende btw-handelingen. Waar er vanaf nu wel een onderscheid gemaakt wordt, is het doel van de voucher.

 

 

Twee soorten vouchers:

 

Single purpose vouchers (SPV’s)

 

 

 

 

Multi purpose vouchers (MPV’s).

 

 

 

Samengevat betekent dit voor jou als retailer:

 

  • Verkoop je enkel aan 21% btw?
    • Op het moment dat de cadeaubon wordt aangekocht moet btw worden aangerekend

 

  • Verkoop je artikels of goederen met verschillende btw-tarieven dan verandert er eigenlijk niks:
    • Verkopen = een financiële transactie, te boeken als ‘voorschot’
    • Betalen  = een verkooptransactie, te boeken als ‘omzet’. 

 

 

De cadeaubon van tante Heidi

 

Klantenvrijheid is het codewoord inzake omnichannel gift vouchers. Of een cadeaubon nu online of bij jou in de winkel werd aangekocht, de klant moet kunnen kiezen wat hij ermee doet: afgeven aan de persoon van zijn keuze, doormailen of afdrukken. Ook de begunstigde is vrij om de cadeaubon te verzilveren waar hij of zij dat het liefste wil: online in je webshop of in één van je winkels.

 

Meer weten over hoe je kan zorgen voor een optimale klantervaring? Lees dan snel de case “De cadeaubon van tante Heidi” uit de omnichannel praktijkgids “Wie niet web is, is gezien“.