Tips en tricks voor omnichannel retail en het laatste retailnieuws

SEO webshop tips voor meer verkeer naar je webwinkel - Tilroy

Geschreven door Vincent Gaillard | januari 16

Als retailer kom je vaak niet toe aan webshop SEO. Je bent elke dag druk in de weer om van je winkel(s) een succes te maken. Je probeert te allen tijde te zorgen voor het juiste aanbod van producten, perfecte stock levels, een optimale inrichting van je winkelvloer én een mooie webshop waar ideaal gezien hetzelfde aanbod terug te vinden is met real-time stock levels zodat je je klanten nooit teleur hoeft te stellen.

 

Maar hoe zoekmachine vriendelijk is je webshop? Je hebt tenslotte niks aan een mooie webshop als niemand deze weet te vinden. En wat is er nu mooier dan gratis bezoekers via zoekmachines als Google? Dat scheelt al snel een behoorlijke som geld aan advertentiekosten. Helemaal gratis is het natuurlijk niet want eerlijk is eerlijk, het kost wel tijd (en op échte resultaten is het gemiddeld zo’n 3 tot 6 maanden wachten).

Maar als je je tijd slim investeert en je zoekmachine optimalisatie correct uit voert, kun je zorgen voor een blijvende stroom aan gratis bezoekers voor de toekomst met weinig effort. Het vraagt vooral een andere, meer strategische mindset voor de inrichting van je webshop en de opmaak van je content.

 

Als je je tijd slim investeert kun je zorgen voor een blijvende stroom aan gratis bezoekers

 

 

Webshop SEO begint met een zoekwoord analyse

 

 

Zoekmachine optimalisatie van je webwinkel begint je door eerst te onderzoeken voor welke trefwoorden je je webwinkel het beste kunt optimaliseren, een zoekwoordanalyse. Een belangrijke eerste stap om gericht te werk te gaan en jezelf vooral een hoop tijd te besparen.

 

Begin met een lijst van de pagina’s binnen je webshop die je wilt gaan optimaliseren voor de zoekmachines. Voor een webshop zijn dat meestal je homepage en je categorie pagina’s en daarna je subcategorieën. In principe zullen deze pagina’s namelijk minder snel wijzigen dan de detailpagina’s van je producten, met name wanneer je een wisselend assortiment hebt. Het loont dus meer om deze pagina’s te optimaliseren en je plukt langer de vruchten van je inspanningen. Als er weinig verloop in je producten is kun je deze pagina’s uiteraard ook meenemen maar optimaliseer steeds van ‘boven naar beneden’ in de structuur van je webshop.

 

Vervolgens probeer je je te verplaatsen in je potentiële klanten en meer bepaald in de trefwoorden die ze zouden kunnen invoeren in de zoekmachines. Heb je een lijst van trefwoorden? Mooi! Vervolgens ga je naar de zoekwoorden planner van Google. Hier krijgen we namelijk te zien hoe vaak er op een bepaald trefwoord wordt gezocht, hoeveel concurrentie er is op een bepaald zoekwoord en krijgen we suggesties voor zoekwoorden waar we zelf misschien niet aan hadden gedacht.

 

 

Probeer zo specifiek mogelijk te zijn

Algemene zoekwoorden zoals bijvoorbeeld ‘schoenen’ hebben maandelijks heel wat zoekopdrachten maar je zult zien dat er ook héél wat concurrentie is en de kans dat jij precies aan biedt waar naar gezocht wordt is vrij klein. Een zoekwoord als ‘schoenen voor een bruiloft’ heeft een stuk minder zoekopdrachten maar is veel specifieker en bijgevolg is er ook minder concurrentie. Daarnaast is de zoeker ook al een stuk dichter bij een effectieve aankoop en is er dus een grotere koopintentie.

 

 

Je potentiële klanten zijn geen robots, schrijf je teksten voor mensen

SEO teksten schrijven betekent namelijk niet dat je je teksten moet volproppen met zoveel mogelijk zoekwoorden om de meest onlogische zinnen te vormen, die tijden zijn lang gepasseerd en zal geen positief effect hebben op je rankings, integendeel.

 

Je schrijft steeds in de eerste plaats voor je bezoekers, je probeert hen voldoende informatie te geven en hen te stimuleren om een bepaalde actie uit te voeren binnen je webshop. Hierbij laat je uiteraard wel de gekozen trefwoorden terug komen in je teksten, overdrijf hier gewoon niet mee en gebruik gerelateerde woorden in plaats van herhaling van je trefwoorden.

 

 

De eerste stukjes tekst die gelezen worden door een zoekmachine: De meta title – en description

 

 

Dit is ook de tekst die wordt getoond in de zoekmachines en bij de meeste platformen voor  webwinkels kan je die eenvoudig per pagina invullen. Denk hier goed over na en schrijf een korte en duidelijke titel die je zoekwoord bevat, hier laat je weten waar je pagina over gaat. Een aantrekkelijke titel kan ook zorgen voor meer kliks dan de resultaten die boven jou staan en hiervoor zou je door Google weleens beloond kunnen worden met hogere posities

 

In de metadescription kun je vervolgens extra informatie geven, je trefwoord laat je best terugkomen in het begin van je description en ook hier is het een goed idee om gerelateerde zoekwoorden te gebruiken. Een call to action is vaak een goed idee om bezoekers te stimuleren op jouw resultaat te klikken. Het kan ook helpen om je trefwoord zelf eens in te geven in Google om voor jezelf uit te maken hoe je je kan onderscheiden van je concurrentie.

 

Voor elke pagina zou je een unieke titel en omschrijving moeten schrijven, Google houdt namelijk van data maar niet van dubbels. Bovendien is er een maximum van ongeveer 68 tekens voor je titel, het aantal tekens voor de omschrijving lag eerder rond de 157 maar recent werd dit door Google gewijzigd. In uitzonderlijke gevallen zien we nu zelfs resultaten in de zoekmachine met meer dan 320 tekens in de omschrijving.

 

Een reden om je bestaande omschrijvingen voor je webshop onmiddellijk te gaan herschrijven? Nee, dat zou ik nog niet meteen gaan doen. Het lijkt er namelijk op dat Google ervoor kiest om een combinatie te maken van je omschrijving en een paragraaf op je pagina die het zoekwoord (meerdere keren) bevat, of een paragraaf op je webpagina volledig te tonen. Een belangrijke ontwikkeling die we kort opvolgen, schrijf je in op onze nieuwsbrief om niks te missen!

 

 

Optimaliseer ook je afbeeldingen

Wist je dat je ook je afbeeldingen in je webwinkel kunt optimaliseren? Hiermee kun je ervoor zorgen dat jouw producten via Google Images beter gevonden worden en dat begint bij de bestandsnaam. Het is bijvoorbeeld een goed idee om de bestandsnamen van je afbeeldingen de structuur van je webshop te laten volgen. Zo bevatten ze steeds op een gestructureerde manier de belangrijkste trefwoorden.

 

  • Categorie_subcategorie_wat er op de foto te zien is

 

Een goed webplatform optimaliseert voor jou automatisch je afbeeldingen voor de optimale afmeting, als dit niet zo is dan neem je hier best even de tijd voor. Je zal zien dat je webshop er sneller van wordt.

 

Elke afbeelding heeft ook nog twee attributen: In het Engels ‘title tag’ en ‘alt tag’. Het titel attribuut is de tekst die wordt weergegeven wanneer je met je muis over een afbeelding hoovert, de alt tag is de tekst die wordt weergegeven als je afbeelding niet kan worden getoond. Met name de alt tag is belangrijk en heeft de meeste SEO waarde. Hiermee vertel je dus eigenlijk met tekst wat er op de afbeelding is te zien, gebruik je trefwoorden hier op een eenvoudige en beschrijvende manier.

 

 

Webshop SEO optimalisatie is niet eenmalig maar een mindset

Zoekmachine optimalisatie van je webshop vraagt tijd en aandacht en in feite een zekere mindset. Om goed vindbaar te blijven moet je er namelijk continue mee bezig zijn. Een nieuw merk in je webshop of een nieuwe productgroep? Eerst even nagaan in de keyword tool van Google welke zoekwoorden je best in zet alvorens je start aan het schrijven van je teksten. Op deze manier blijf je bij en wordt het geen grote job maar eerder een mindset waar je op termijn de vruchten van plukt én kunt blijven plukken. Hoe snel je resultaat ziet hangt af van de populariteit van een zoekwoord en de concurrentie. Want vergeet niet dat je concurrentie ook niet stil zit!

 

Dit artikel ging over het ‘on page aspect’ van SEO waarbij de optimalisatie gebeurt binnen je webshop. In een volgend artikel trekken we de mist op rond ‘off page SEO’, waarbij externe verwijzingen (andere websites, fora, sociale media,…) ervoor gaan zorgen dat je content meer autoriteit krijgt in de ogen van zoekmachines en resulteert in nog hogere rankings.